Mulleners VastgoedViro
TrivioWillemsen Bike NationRabobank Centraal Zuid-LimburgBDORD4Parkhotel ValkenburgCCN SportswearBornWood 15Mengelers GroepLuijten AdvocatenDACT SafetyMeka Uniclean SupplyPro Cycle FitVakantiewereldKembitJacobs Milieu AdviesCrijns Bouwmaterialen BVBioracerD&D VerhuurRestaurant El GrecoRanking HelmetsHalo WheelsSKS GermanyEnergy HRGlobal Cycling MovementsFuji BikesVittoriaWishboneHighlite InternationalRijmar Roermond
Alle sponsoren

Nieuws

OVERHEIDSGELD NAAR EEN COMMERCIËLE WIELERPLOEG

vrijdag, 24 november 2017 om 21:55

Met verbazing hebben we uit de media kennis genomen van het besluit van de Provincie Limburg om de komende jaren een bedrag van € 750.000 ter beschikking te stellen aan een commerciële wielerploeg. Het is ons bekend dat de Provincie Limburg sinds een aantal jaren de Limburgse wielersport, naast de paardensport, als één van de speerpunten van het sportbeleid heeft benoemd. Beleid waarbij belastinggeld wordt ingezet om deze sporten financieel te ondersteunen. Daar kun je een mening over hebben, maar het is wel democratisch besloten en dus legitiem.

Vanuit deze wetenschap hebben de vier bij de KNWU aangesloten Limburgse wielerverenigingen de Provincie Limburg reeds in 2012 (!) tijdens het WK Wielrennen in Valkenburg aan de Geul dan ook een ambitieus wielerplan aangeboden met een heldere visie tot 2020 met concrete, meetbare doelen om met name de jeugd in Limburg aan het bewegen te krijgen via de wielersport. En dat voor een bijdrage die substantieel lager was dan nu aan een commerciële wielerploeg wordt uitgekeerd.

Ondanks onze inzet, de vele gesprekken (waaronder het aanbieden van een nieuw manifest in maart 2015) met de Provincie met zowel ambtelijke als bestuurlijke gezagsdragers waaronder Gedeputeerde de heer Koopmans, zijn we nooit serieus genomen en is er tot op heden geen Euro in de Limburgse jeugdopleidingen gestoken. Zelf de broek ophouden was (en is) het devies, ook omdat de Provincie persisteert in de opvatting dat er nu eenmaal geen geld rechtstreeks naar een club of vereniging kan worden overgemaakt. Ook een plan van onze vereniging om het dameswielrennen in Limburg op de kaart te zetten, nota bene een van de speerpunten van zowel de KNWU als de UCI, is nooit gehonoreerd.

Dan is het zeer zuur om nu te moeten vaststellen dat overheidsgeld, bedoeld om maatschappelijke doelen te realiseren, op een plek terecht komt waar wij in ieder geval het nut en de noodzaak niet van inzien. Sterker nog, het is een belediging aan het adres van al die vrijwilligers en de besturen van de clubs die zich (geheel belangeloos) onbezoldigd inzetten voor de Limburgse wielersport.

Wielersport is een van de speerpunten van de provincie Limburg. Naar onze mening zijn de wielerclubs de bakermat van de wielersport. Hier komt de jeugd in aanraking met de mooie wielersport en wordt de basis gelegd voor een gezonde levensstijl, geheel in lijn met overheidsbeleid om onze jeugd in een veilige omgeving meer aan het bewegen te krijgen onder deskundige begeleiding.

Maar als dat betekent dat er alleen maar 'groot' geld gestoken wordt in eenmalige projecten met internationale allure en uitstraling, prima. Maar zeg dat dan! Ook goed! Maar pretendeer niet dat hiermee de Limburgse wielersport en in het bijzonder de Limburgse jeugd gediend is. Want dat is niet zo!

Bestuur TWC Maaslandster Zuid-Limburg

 

 


Nieuwsoverzicht