Parkhotel ValkenburgViro
Megaland LandgraafRabobank Centraal Zuid-LimburgBDOBistro Le SoigneurTrivioRD4Mengelers GroepMeka Uniclean SupplyCrijns Bouwmaterialen BVBioracerD&D Verhuur
Alle sponsoren

Nieuws

Verslag NK Kunstwielrijden Sittard (zaterdag 27 oktober)

maandag, 5 november 2018 om 14:21

TWC Maaslandster Zuid-Limburg organiseerde op zaterdag 27 oktober 2018 in de Stadssporthal in Sittard het Open Nederlands kampioenschap Kunstwielrijden. Voor dit evenement hadden zich, naast de sporters uit Nederland, ook sporters uit België, Duitsland en Spanje aangemeld.

Kunstwielrijden is een onbekende sport in Nederland, maar valt toch onder de vleugels van de UCI, UEC en de KNWU. Toch kent deze prachtige, acrobatische, sport een lange en rijke geschiedenis in Nederland. Het is zelfs zo, dat de enige kunstwielrijdersvereniging in Nederland, KWV De Heidebloem uit Heerlen, dit jaar haar 110-jarig bestaan viert. Sinds een aantal jaren heeft TWC Maaslandster Zuid-Limburg uit Landgraaf haar activiteiten uitgebreid met het onderdeel kunstwielrijden. Binnen het kunstwielrijden zijn er diverse catergoriën, zoals: Solo, Duo en Groep (4 en 6 personen).

Naast op de 'gewone' fietsen, zonder remmen en een 1 op 1 verzet, wordt er ook gestreden in de categorie eenwieler. Kunstwielrijden is een jurysport. Dat wil zeggen dat de sporters een vooraf ingediend programma (Kür) indienen. Het programma mag maximaal 5 minuten duren en wordt beoordeeld door enkele juryleden. Degene met de hoogste score is dan de winnaar/winnares. 

Naast de strijd om de nationale titel telt dit kampioenschap mee in de UCI Worldranking en het European Team Championship (ETC), onder de vlag van het UEC. Tijdens het Open Nederlands kampioenschap werd gestreden voor de nationale titel in de catergoriën Solo Elite Vrouwen, Solo Elite Mannen en Duo Elite Vrouwen. De programma’s van de sporters werden door UCI-juryleden uit Duitsland en België beoordeeld en hoofdscheidrechter was het enige Nederlands UCI-jurylid Bram van Gessel.

De nationale titels van 2018 gingen naar:

Solo Elite Vrouwen: Jennifer Schrooten (TWC Maaslandster Zuid-Limburg)
Solo Elite Mannen: Jordy Erens (KWV De Heidebloem)
Duo Elite Vrouwen: Brenda Schrooten en Jennifer Schrooten (TWC Maaslandster Zuid-Limburg)

Jennifer Schrooten toont met deze titel aan dat zij, na vele nationale titels, nog steeds de absolute top van Nederland is. De eerste nationale titel voor Jordy Erens is een stimulans voor deze jonge sporter om hogerop te komen in het kunstwielrijden.
Voor de zusjes Brenda en Jennifer Schrooten was dit de prolongatie van hun eerste nationale titel. De prijzen en de nationale kampioenstruien werden overhandig door KNWU-consul Limburg Jack Theunissen en KNWU-lid Bram van Gessel.

Naast de winnaar van het Open Nederlands kampioenschap, Solo Elite mannen, de Belgische deelnemer, Lorenzo Vandorpe en Spaanse deelnemer, Daniel Andrés Hecktor, zullen de nationale kampioenen Jennifer, Jordy en Brenda-Jennifer deelnemen aan het UCI Indoor Cycling World Championships Liège 2018. Dit wereldkampioenschap, waar naast de kunstwielrijd-titels ook gestreden wordt om wereldtitel fietsbal, vindt van 23 t/m 25 november 2018 plaats Centre Sportif du Bois-Saint-Jean te Luik (B).

Klik HIER voor de reportage van L1.
KWV De Heidebloem is overigens niet gefuseerd met TWC Maaslandster Zuid-Limburg zoals abusievelijk wordt opgemerkt in het interview met voorzitter Wil Sijstermans.

 

 


Nieuwsoverzicht