Ontstaansgeschiedenis

Sinds oudsher is de provincie Limburg nauw verweven met de wielersport. Met name het zuidelijke deel van onze provincie leent zich uitstekend voor prachtige en zware fietstochten. Tijdens de weekeinden en in de vakanties worden de wegen in ons Heuvelland overgenomen door grote groepen fietstoeristen. Ook veel professionele wielerteams zijn met grote regelmaat te vinden in Limburg. De wereldberoemde Amstel Gold Race en de diverse WK’s en NK’s die in het verleden in Limburg georganiseerd zijn, hebben bijgedragen tot een positief imago van de prachtige wielersport in onze provincie.

De jaren ‘90
In de jaren ’90 kende Limburg in totaal 7 wielerverenigingen die zich actief bezig hielden met de wegsport. Het aantal toerclubs was (en is nog steeds) ontelbaar. De besturen van de verschillende verenigingen merkten dat er begin jaren ‘90 helaas sprake was van teruglopende ledentallen, lagere sponsorinkomsten en bovendien was het erg moeilijk om aan enthousiaste, ervaren en vrijwillige bestuursleden te komen.

Het ontstaan van TWC Maaslandster
De bestuursleden van TWC Maastricht, Wielervereniging Heuvelland en Wielerclub De Ster hebben als reactie hierop de krachten gebundeld en in 1992 heeft dit geleid tot een fusie van deze 3 verenigingen. Na de fusiebesprekingen werd er een prijsvraag uitgeschreven waarin aan alle leden werd gevraagd om een naam voor de nieuw opgerichte vereniging te bedenken. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de naam TWC Maaslandster. Het ledental na de fusie bedroeg 152 en de 3 oorspronkelijke verenigingen hebben allemaal een aantal bestuursleden voor de nieuwe vereniging afgevaardigd. Het grootste succes van TWC Maaslandster werd behaald in 1996. Onder leiding van ploegleider Wiel Offermans (huidig bestuurslid TWC Maaslandster Zuid-Limburg) werd beslag gelegd op de eerste plaats in de Nederlandse Clubcompetitie voor Elite / Belofte renners. De Nederlandse Clubcompetitie is een serie van 8 wielerwedstrijden (klassiekers) die tegenwoordig nog steeds bestaat. De succesvolle renners in 1996 waren Robert van der Donk, Rogér van der Borgh, Jos Lucassen, Tim Heemskerk, Patrick Harings, Roger van de Wal, Jan Trommelen en Mike Kuipers.

TWC Maaslandster wordt TWC Maaslandster Zuid-Limburg
In 2002 besloot ook Wielerclub Zuid- Limburg zich aan te sluiten bij TWC Maaslandster en de naam werd veranderd in TWC Maaslandster Zuid-Limburg. Dit is de naam die onze vereniging tegenwoordig nog steeds draagt.

Oprichting BMX-tak
In 2008 heeft TWC Maaslandster Zuid-Limburg zich aangesloten bij het Sport & Leisure Park te Landgraaf. Het Sport & Leisure Park beschikte over een moderne BMX baan en, mede gezien de enorme populariteit van de BMX sport, werd er besloten om een eigen BMX-tak op te richten. Onze BMX-tak heeft momenteel zo’n 50 actieve (jeugd)leden. Deze afdeling is per 1 januari 2022 vedrer gegaan als zelfstandige vereniging.

Multifunctionele wielervereniging
Het jaar 2010 was een belangrijk jaar voor de jonge fusievereniging. In dat jaar is het bestuur versterkt en is er voor de eerste keer in de geschiedenis een beleidsplan met concrete doelen voor de periode 2010-2015 geschreven. De belangrijkste koerswijziging die toen is ingezet (en die we nog steeds volgen) is de transitie van een vereniging die zich van oudsher alleen op de traditionele wegsport richtte (smalle basis) naar een zogenaamde multifunctionele wielervereniging waarbinnen bijna alle takken van de wielersport (weg, baan, veld, aangepast en kunstrijden) beoefend kunnen worden.

Oprichting Toer club
Bij het toenmalige bestuur van TWC Maaslandster Zuid-Limburg kwam steeds vaker de vraag of de vereniging ook beschikte over een toerclub waarin recreanten samen kunnen fietsen. Dit heeft, onder leiding van John Willemsen, in 2011 geleid tot de oprichting van TWC Maaslandster Zuid-Limburg Toer. Momenteel heeft onze toerclub zo’n 35 leden (verdeelt over twee groepen).


Jeugd, nieuwelingen en junioren
TWC Maaslandster Zuid-Limburg steekt veel energie in het opleiden van jonge wielrenners. Zelfs de allerkleinsten kunnen bij ons terecht voor veel fietsplezier. Op de Adelante Wielerbaan verzorgen onze gediplomeerde trainers de meest uiteenlopende wielertrainingen om jeugdigen op een goede, veilige en verantwoorde manier kennis te laten maken met de (wedstrijd)sport.

Amateurs, belofte, elite
Vanzelfsprekend is TWC Maaslandster Zuid-Limburg tegenwoordig ook nog steeds zeer actief tijdens diverse (internationale) wielerwedstrijden. Ons Belofte- en Eliteteam bestaat momenteel uit 18 getalenteerde renners. De ploegleiders John Ramakers, Berry Thoolen en Raymond Werst hebben voor 2016 en de daarop volgende jaren is de ambitie uitgesproken dat er weer hoge ogen gegooid gaan worden in o.a. de Nederlandse Clubcompetitie (die voor het laatst in 1996 gewonnen werd), de Ronde van Limburg, De Eurode Omloop en tal van andere wedstrijden in binnen- en buitenand. Ook een grote groep Amateur renners van TWC Maaslandster Zuid-Limburg zal dit jaar wederom opwachting maken in diverse wedstrijden in binnen- en buitenland.

Begeleidingsteam
Successen komen niet vanzelf! Om onze jeugdrenners een goede en solide opleiding te geven en om onze Elite, Belofte en Amateur renners goed te kunnen begeleiden, beschikt TWC Maaslandster Zuid-Limburg over een begeleidingsteam van zo’n 30 mensen. In dit begeleidingsteam werken onder andere mecaniciens, ploegleiders, verzorgers en wielertrainers. Momenteel beschikt onze vereniging over 5 volledig uitgeruste volgauto’s (welke tijdens de diverse koersen worden ingezet) en 1 materiaalbus waarin tevens renners van en naar wedstrijden vervoerd kunnen worden.


TWC Maaslandster Zuid-Limburg heeft, verdeeld over alle disciplines, rond de 110 leden. Dankzij een behoorlijk aantal trouwe sponsoren, die veel van onze activiteiten mede mogelijk maken, zien wij de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.