Race

Dunne banden, krom stuur, hoge snelheden en kleurige outfits... Dat is wielrennen! De afdeling Race van TWC Maaslandster Zuid-Limburg omvat alle categorieën van het wielrennen op de weg. Ook de disciplines veldrijden (cyclocross), kunstfietsen en aangepast wielrennen vallen hieronder. Als bij de KNWU aangesloten vereniging heeft men bij TWC Maaslandster Zuid-Limburg de mogelijkheid om met een weglicentie deel te nemen aan wedstrijden op de weg én in het veld. Wekelijks wordt door TWC Maaslandster Zuid-Limburg een scala aan trainingen georganiseerd. Met name de trainingen op de Megaland wielerbaan in Landgraaf worden wekelijks door een groot aantal (jeugd)renners bezocht.

Jeugd
Al vanaf jonge leeftijd kan men bij TWC Maaslandster Zuid-Limburg terecht om kennis te maken met de wielersport en als lid deel te nemen aan trainingen door opgeleide wielertrainers. Zie folder met info over wielrennen voor de jeugd! Ligt in de eerste jaren de nadruk op spel en stuurmanskunst, gaandeweg verschuift deze meer en meer naar het leren fietsen met snelheid en bekend raken met wielerwedstrijden. Zowel in de regio als in de rest van het land worden jeugdwedstrijden georganiseerd waar niet alleen de deelnemende jongens en meisjes maar zeker ook hun ouders een gezellige en sportieve dag beleven! Download hier ons Jeugdplan 2015 - 2020.

Nieuwelingen en Junioren
Vanaf het jaar waarin iemand 15 wordt, stroomt hij/zij als renner door naar de Nieuwelingen. Voor jongens en meisjes zijn er vanaf nu aparte categorieën. De nadruk van de opleiding verschuift naar leren trainen en het uitbouwen van de ervaring met wielerwedstrijden (‘koersen’). Langzaam begint men gericht te trainen en gaat men wedstrijden fietsen die qua afstand en duur steeds langer worden. Naast criteriums (‘het rondje rond de kerk’) kan er voor het eerst ook worden deelgenomen aan de lange ritten in lijn (‘klassiekers’). In de jaren waarin de Nieuwelingen 17 en 18 worden, rijden ze in de categorie Junioren, alweer opgesplitst in Dames en Heren. Vanaf nu is het tijd om gericht te trainen en inzicht te krijgen in zaken als sportvoeding en verzorging buiten de koersen. De koersen worden wederom langer (en sneller) en de betere renners kunnen deelnemen aan meerdaagse wedstrijden (etappekoersen). Het ontwikkelen van koersinzicht (wedstrijdtactiek) en ontdekken van ieders sterke en minder sterke kanten gebeurt bij de Junioren. Klik hier voor uitgebreide informatie betreffende de overgang van jeugdrenner naar Nieuweling.

Elite en beloftes
Na de junioren hebben zowel de Dames als de Heren de keuzemogelijkheid om door te stromen naar de hoogste categorie: de Beloftes. Tot het jaar waarin iemand 23 wordt, dient er gereden te worden in deze categorie. Vanaf het 23e levensjaar stroomt iemand automatisch door naar de Elite Dames of Heren. Vrijwel altijd rijden de renners van beide categorieën in één en dezelfde wedstrijd. Soms zijn er ook wedstrijden waaraan enkel de Beloftes mogen deelnemen.

Nu is het moment om door te ontwikkelen als wielrenner en te ontdekken welk niveau bij je past. Afhankelijk van het niveau, blijven renners koersen voor het TWC Maaslandster Zuid-Limburg clubteam. De hele goede renners kunnen doorstromen naar een commerciële sponsorploeg op LSE (‘Landelijke Sponsorploeg Elite’) of Continental (het laagste professionele) niveau. De echte toppers groeien door naar een Pro-Continental of Pro-Tour team en zien we wellicht schitteren in de Tour de France of in de grote voorjaarsklassiekers.

Voor de renners op clubniveau heeft TWC Maaslandster Zuid-Limburg alle benodigde faciliteiten: een volledig begeleidingsteam van onder andere ploegleiders, verzorgers en mecaniciens, een wagenpark voor in de wedstrijden, reservemateriaal en alle andere zaken die nodig zijn om optimaal te kunnen presteren in de koers. Met een ruim gevuld wedstrijdprogramma, gezamenlijke trainingen op de weg en de wielerbaan in de winterperiode en ook op dit niveau nauwe banden met het RTC Wielrennen krijgen alle renners de kans om te laten zien wat ze in huis hebben! In samenwerking met de andere regionale verenigingen wordt ook hier een aanvullend wedstrijdprogramma afgewerkt als districtsselectie - uiteraard om de betere renners te kunnen laten doorgroeien.

Amateurs en Masters
Voor renners die na de junioren liever kiezen voor een iets lichter niveau, bestaat de categorie Amateurs. Met iets kortere wedstrijden en een iets lager niveau is dit voor velen de prima balans tussen wielrennen en andere zaken in het leven. Binnen TWC Maaslandster Zuid-Limburg is dit de grootste groep renners. Zij kunnen zelf invullen in welke mate ze actief en als team de wielersport bedrijven. Ook hier is een mooi en uitdagend wedstrijdprogramma mogelijk en wordt de winterperiode ingevuld door gezellige en goede groepstrainingen. Renners die eenmaal de respectabele leeftijd van 40 hebben bereikt, kunnen doorstromen naar de Masters. In diverse leeftijdscategorieën wordt ook hier nog altijd fanatiek gestreden om de prijzen. De snelheden in de Masters koersen doen niet veel onder voor de snelheden in de Amateur koersen.

Veldrijden
Binnen alle categorieën wordt, met name in de winterperiode, ook het veldrijden of cyclocrossen beoefend. Op speciale fietsen, geschikt voor onverharde bodem, wordt er wekelijks samen getraind. In de weekenden wordt er deelgenomen aan veldritten, waarin onder altijd wisselende omstandigheden (parcours, weer, ondergrond) door een flink deelnemersveld wordt gestreden voor een plekje op het podium.

Kunstwielrijden
Kunstfietsen of kunstwielrijden is een onderdeel van de wielersport waarbij op een aangepaste fiets al rijdende figuren worden vertoond. Zelfs deze discipline is vertegenwoordigd binnen TWC Maaslandster Zuid-Limburg.